Zimowa gorąca czekolada z pomarańczą i przyprawą korzenną – przepis

  • on 2 grudnia, 2020
  • Likes!
Czekoladowe Smoothie

Zimowe wieczory rządzą się własnymi prawami. W tym czasie gorące, słodkie napoje z wyrazistymi nutami korzennymi niewątpliwie są w cenie. Potrafią bowiem poprawić humor i sprawić, że brzydka pogoda za oknem przestaje być aż tak dokuczliwa.

Połączenie czekolady z pomarańczą i przyprawami korzennymi to dosyć nietypowa, ale bardzo ciekawa propozycja. Takie smaki nieodłącznie kojarzą się ze świętami, dlatego mogą sprawić, że od razu poczujesz klimat nadchodzącego Bożego Narodzenia. Jest to również doskonały sposób na zimne i deszczowe dni.

Jak przygotować gorącą czekoladę z pomarańczą i przyprawą korzenną?

Przygotowanie gorącej czekolady z pomarańczą i przyprawą korzenną jest niezwykle proste. Taki napój sprawdzi się idealnie nawet podczas bardzo zimnych, grudniowych wieczorów. Gorąca czekolada komponuje się doskonale również z bitą śmietaną z konkretnymi dodatkami.

Składniki na dwie porcje gorącej czekolady:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej z cząstkami pomarańczowymi E.Wedel,
  • 300 ml mleka,
  • przyprawy korzenne (np. imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki czy kardamon).

Sposób przygotowania:

Pogrzej mleko w garnku, a następnie dodaj połamaną czekoladę. Po jej rozpuszczeniu wsyp szczyptę przypraw korzennych – możesz skorzystać z gotowej mieszanki lub samodzielnie skomponować swój ulubiony zestaw. Doprowadź do zagotowania. Przelej gotową czekoladę do kubków.

Dobrym pomysłem jest wzbogacenie czekolady do picia o dodatkowy mleczny i pomarańczowy akcent. W tym celu najlepiej sprawdzi się samodzielnie przygotowana bita śmietana z dodatkami w postaci przypraw i skórki pomarańczowej.

Składniki na bitą śmietanę z pomarańczą:

  • 150 ml śmietanki 30%,
  • szczypta cynamonu,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • szczypta drobno posiekanej czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel

Sposób przygotowania:

Ubij śmietankę na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego. Umieść na wierzchu gorącej czekolady przelanej do kubka. Posyp startą skórką pomarańczy oraz drobno posiekaną czekoladą. Dodaj szczyptę cynamonu.

Jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej?

Wybór przypraw korzennych do gorącej czekolady zależy wyłącznie od Ciebie. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest postawienie na gotowe mieszanki, ale możesz także skomponować własny zestaw, który nada czekoladzie typowo świątecznego charakteru.

Z czekoladą idealnie komponuje się cynamon, anyż gwiazdkowy, imbir czy nawet pieprz syczuański. Osoby, które lubią pikanterię połączoną z korzennym charakterem, mogą postawić na dodatek w postaci chili. Ta ostra papryczka doskonale przełamuje słodki smak czekolady, nadając napojowi nieco więcej wyrazistości.

Jeśli chcesz, możesz także zwiększyć ilość pomarańczowych nut. Wiele osób decyduje się na dodanie odrobiny likieru z tego owocu, który komponuje się idealnie ze słodyczą czekolady i charakterystycznym smakiem przypraw korzennych.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-kakaowe-z-jablkami-i-gruszkami/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *