Aksamitna polewa czekoladowa do wypieków – przepis

  • on 23 kwietnia, 2020
  • Likes!

Polewa czekoladowa to niezastąpiony dodatek do wypieków. Stanowi bazę do dekoracji tortów, ciast, ciasteczek, muffinek oraz innych cukierniczych słodkości. Dlatego tak ważne jest, aby przygotować ją ze sprawdzonego przepisu. Dowiedz się, jak przyrządzić polewę czekoladową z czekolady i śmietany oraz w innych wariantach.

Polewa niejedno ma imię – możesz przyrządzić ją nie tylko z czekolady, ale również z kakao. Dobór składników zależy m.in. od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Polewy mogą być mniej lub bardziej płynne, aksamitne lub matowe itp.

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany oraz kakao

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany to sposób na uzyskanie aksamitnej i gładkiej powierzchni dekorowanego ciasta.

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 100 g czekolady dobrej jakości, takiej jak czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel,
  • 1 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 4 łyżek masła.

W rondelku rozpuść masło i dodaj śmietanę – uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Na koniec dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

Tak przygotowana polewa czekoladowa z czekolady i śmietany będzie gotowa po ostudzeniu. Dzięki temu nie spłynie z dekorowanego wypieku, ale szybko zastygnie.

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany w proporcji 1:1

Polewę czekoladową z czekolady i śmietany przygotujesz w jeszcze prostszy sposób. Wystarczy, że użyjesz dokładnie takich samych ilości produktów, tj. 100 g czekolady oraz 100 ml słodkiej śmietany.

W garnuszku umieść kremówkę i podgrzej ją (uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia). Odstaw z palnika. Dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj – aż do rozpuszczenia.

Polewa czekoladowa z kąpieli wodnej

Polewę czekoladową możesz przygotować wyłącznie z czekolady – wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej. W tym procesie nie ma nic skomplikowanego, ale trzeba pamiętać o kilku istotnych wskazówkach.

  • Czekoladę połam na małe kawałki i umieść je w szklanej misce (naczynie musi być idealnie suche).
  • Do garnka wlej niewielką ilość wody i zagotuj.
  • Miskę szklaną umieść nad garnkiem – tak, aby dno nie dotykało powierzchni wody.
  • Czekaj, aż czekolada się rozpuści – nie mieszaj łyżką, bo może dojść do rozwarstwienia składników.

Pamiętaj, że rozpuszczona czekolada zastyga znacznie szybciej i jest twardsza niż polewa czekoladowa z czekolady i śmietany.

Polewa czekoladowa z kakao

Nie masz czekolady, a potrzebujesz polewy? Spokojnie, przygotujesz ją na bazie kakao.

Potrzebne składniki to:

  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

W niewielkim garnku rozpuść masło z cukrem. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Po uzyskaniu gładkiej masy, ściągnij garnek z palnika. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj – aż pozbędziesz się grudek.

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany nie jest jedyną możliwością. Wybierz więc ten wariant, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *