Szukasz pomysłu na ciekawy deser z jabłkami? Masz ochotę na odmianę po klasycznej szarlotce? A może potrzebujesz inspiracji, co podać do kawy podczas leniwego niedzielnego popołudnia? Warto zainteresować się przysmakami zagranicznych kuchni. Np. w Niemczech i Austrii szczególną popularnością cieszy się strudel z jabłkami, czyli Apfelstrudel. Dowiedz się, jak go przygotować.
Jak zrobić strudel z jabłkami?
Przygotowanie strudla z jabłkami składa się z dwóch etapów: przyrządzenie nadzienia i przygotowanie kruchego ciasta. Najpierw zajmij się ciastem, ponieważ musi zostać schłodzone przed pieczeniem. Dzięki temu będzie się łatwo rozwałkowywać.
Składniki na nadzienie do strudla z jabłkami:
- 1,5 kg jabłek,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 40 g cukru,
- opcjonalnie: 100 g rodzynek lub orzechów.
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 175 g masła,
- 85 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- do posmarowania: żółtko.
Dodatkowe składniki:
- kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
- lody waniliowe,
- kawałki orzechów,
Jak przyrządzić strudel z jabłkami?
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj całość, aż powstanie kruszonka. Gdy tak się stanie, wymieszaj składniki z jajkami, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wyrób całość na gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na ok. 30 minut.
Przygotowanie nadzienia do strudla
Gdy ciasto odpoczywa w chłodzie, zagotuj wodę i zalej wrzątkiem rodzynki – dzięki temu będą miększe i łatwiej je będzie gryźć. Zajmij się także orzechami i posiekaj je na drobne kawałki. Jeśli ich nie dodajesz, pomiń ten etap.
Następnie umyj i obierz jabłka ze skórki oraz usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój na drobną kostkę. Pamiętaj, że jeśli kawałki będą zbyt duże, nie zmiękną podczas pieczenia. Następnie wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i dodatkami. Odstaw naczynie z nadzieniem na bok.
Pieczenie strudla
Włącz piekarnik, ustaw program “góra-dół” i temperaturę 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia lub długą keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Następnie wyciągnij zimne ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt prostokąta pod wymiary twojej foremki. Nie powinno być zbyt cienkie ze względu na jego delikatność – może się rwać. Z kolei zbyt grube będzie się łamać podczas zwijania.
Na gotowym cieście rozłóż jabłka. Zadbaj o to, żeby przy końcach pozostawić pasek bez nadzienia – dzięki temu strudel nie rozwinie się podczas pieczenia. Następnie dość ciasno zwiń ciasto w rulon, a wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem.
Gotowy deser przełóż ostrożnie do formy i ułóż je miejscem łączenia do dołu. Ciasto piecz przez ok. 45 minut, aż się pięknie zarumieni, a w domu będzie unosić się fantastyczny zapach jabłek. Gotowy strudel wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i pozwól mu wystygnąć.
Przed podaniem ciasta na stół, oprósz je niewielką ilością kakao. Jego gorzki smak świetnie równoważy słodkie nadzienie. Dodatkowo, jeśli chcesz możesz zaserwować deser w towarzystwie lodów.
Austriacko-niemiecki deser świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznej polskiej szarlotki. Przekonaj się sam!