Zbalansowana słodycz: czekolada przełamana owocami

  • on 4 października, 2022
  • Likes!

Owoce i czekolada to połączenie, które musi zakończyć się sukcesem. Zwłaszcza, jeżeli postawisz na owoce o nieco kwaśniejszym posmaku. Maliny to dodatki, które dzięki swojej miękkości i słodko-kwaśnej nucie doskonale kontrastują z wyrazistością czekolady, a ponadto stanowią efektowną dekorację każdego wypieku. Tarta malinowa to jeden z nich!

Tarta czekoladowa z malinami – apetyczna jeszcze przed pierwszym kęsem

Połączenie malin z czekoladą w formie tarty to pomysł na rozpływający się w ustach deser, który dodatkowo będzie się prezentował elegancko i zachęcająco. To wypiek idealny na sezon, w którym w sklepach możesz otrzymać świeże i dorodne maliny, ale mrożone owoce dobrej jakości także zapewnią podniebieniu moc przyjemności.

Owocowy deser w pełni domowej roboty

Jeśli chcesz uzyskać doskonale wyważony smak ciasta i nadzienia, najlepiej, jeśli samodzielnie upieczesz spód do tarty w postaci kruchego ciasta. W tym celu przygotuj:

  • 150 g mąki;
  • 75 g zimnego masła;
  • 1,5 łyżki miałkiego brązowego cukru;
  • kilka łyżek zimnej wody.

Podane składniki dotyczą formy do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Zmieszaj ze sobą mąkę, masło i cukier, a następnie zagnieć całość z dodatkiem zimnej wody. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na placek, którym wyłożysz spód tortownicy. Ciasto w formie ponownie schłodź przez 20 minut, a następnie podpiecz w piekarniku w temperaturze 190°C. Spód będzie gotowy, kiedy zauważysz, że nabrał ładnego, złotego koloru.

Tartę możesz udekorować w dowolny sposób. Na spód wyłóż np. posiekaną czekoladę, przykrywając ją warstwą malin. Owoce możesz przykryć warstwą samodzielnie przygotowanej kruszonki. Tak skomponowany deser piecz w temperaturze 190°C przez kolejne 20 minut, do momentu, gdy wierzch się zarumieni.

Ważne! Zanim podasz tartę, poczekaj do jej ostygnięcia. Jeśli zaczniesz kroić gorące kruche ciasto, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie się rozpadało.

Domowa kruszonka do tarty czekoladowej z malinami – jak zrobić?

Do stworzenia kruszonki potrzebujesz:

  • 80 g mąki pszennej;
  • płatków owsianych (dwa razy więcej niż mąki);
  • 80 g cukru;
  • odrobiny korzennej przyprawy (np. z cynamonem);
  • 80 g masła.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie rozdrobnij palcami. Tak przygotowaną kruszonkę od razu możesz umieścić na wierzchu tarty.

Jaka czekolada do tarty z malinami będzie najlepsza?

Wybór czekolady zależy w dużej mierze od tego, jaki efekt smakowy chcesz osiągnąć. Do wyboru masz zarówno czekoladę mleczną, deserową, gorzką, ale także białą. Ta ostatnia to szczególnie modny dodatek do malin nie tylko w przypadku tarty. Weź także pod uwagę słodkość wybranych przez Ciebie malin. Jeśli są bardziej kwaśnie, mleczna czy biała czekolada dodadzą deserowi pożądanej słodyczy i kompozycji z owocowym smakiem. Jeśli maliny są bardzo słodkie, postaw na ich przełamanie czekoladą gorzką lub deserową.

Tarta czekoladowa z malinami to doskonałe połączenie soczystości owoców i głębi czekoladowego smaku. Taki słodko-kwaśny deser idealnie pasuje do letnich spotkań z przyjaciółmi i rodziną, a jeśli dodatkowo go schłodzisz i podasz lodami, zyskasz słodkie orzeźwienie!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *