Przepis na uniwersalny mazurek czekoladowy

  • on 21 maja, 2020
  • Likes!
mazurek czekoladowy

Święta Wielkanocne to jedne z najbardziej radosnych świąt katolickich. Pokrywają się z momentem, w którym natura budzi się do życia. Ludzie wyjadają zimowe zapasy, sprzątają, dekorują domy. Wielkanoc kojarzy się z jajami, pysznymi kiełbaskami, chrzanem i żurem z prawdziwego, domowego zakwasu. Jednak na stole swoje stałe miejsce ma również tradycyjny mazurek czekoladowy. Poznaj przepis na jedno z najbardziej uniwersalnych, świątecznych ciast.

 Kruche ciasto przepięknie udekorowane suszonymi owocami i orzechami. Cienkie, ale pełne smaku dzięki wyjątkowym składnikom. Na czym polega fenomen mazurka? Otóż możesz dodać do niego wszystko co zechcesz. I znika niesamowicie szybko. Istnieje wiele przepisów na idealny mazurek czekoladowy, ale poznaj ten jeden najbardziej oryginalny.

Tradycja przodem

Czekoladowy mazurek przywoła wspomnienia z dzieciństwa i będzie piękną dekoracją świątecznego stołu. Dlatego nie zwlekaj, tylko zabieraj się do działania.

Aby przygotować ciasto potrzebujesz: stolnicę, sporą formę, rondel i drewnianą łyżkę.

Perfekcyjne ciasto kruche

Dodatki to nie wszystko. Aby czekoladowy mazurek mógł olśnić gości, spód musi być dobrze wypieczony i równy. Do wykonania kruchego ciasta potrzebujesz:

  • 300 gramów mąki pszennej lub krupczatki
  • 180 gramów masła 82%
  • czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 50 gramów cukru

Na stolnicę przesiej suche składniki – mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij siekać nożem aż do utworzenia się kruszonki. Dodaj jajka i ugnieć do uzyskania gładkiej kuli. Zawiń w folię i wsadź do zamrażarki na około godzinę.

Po tym czasie wyciągnij ciasto i zetrzyj na tarce na dużych oczkach do formy. Wyrównaj. Na bokach stwórz z pozostałego ciasta warkocz. Następnie wysyp ziarna fasoli, żeby podczas pieczenia spód pozostał płaski. Piecz 25 minut w 180 stopniach.

Masa do czekoladowego mazurka

Wybór mas do mazurka jest ogromny. Możesz zdecydować się na gładki dżem różany, pomarańczowy, malinowy lub inny, najbardziej ulubiony. Dobrym rozwiązaniem jest również masa kajmakowa. Możesz zakupić w sklepie gotowy produkt w różnych smakach. Ale przygotowanie domowej masy kajmakowej wcale nie jest trudne i zajmie Ci mało czasu.

Przygotuj:

  • wysoki garnek
  • puszkę mleka skondensowanego słodzonego

Do garnka wlej tyle wody, żeby pokryła w całości puszkę. Zacznij gotować mleko na małym ogniu. Regularnie sprawdzaj czy woda nie wyparowała i w razie potrzeby dolewaj wrzątek. Gotuj przez dwie godziny. Następnie wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia.

Pod żadnym warunkiem nie otwieraj puszki kiedy jest ciepła. Chyba, że marzysz o generalnych porządkach w kuchni. Gorąca masa kajmakowa może wystrzelić z puszki.

Polewa czekoladowa

Kwintesencją mazurka czekoladowego jest perfekcyjnie przygotowana polewa. Do jej wykonania zaopatrz się w składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel
  • pół kostki masła 82%
  • 2 łyżki ulubionego likieru (może być kawowy lub czekoladowy)

W rondelku należy umieścić masło i połamaną czekoladę. Zacznij mieszać aż do rozpuszczenia się składników. Po wyłączeniu palnika dodaj alkohol i starannie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia.

Czekoladowy mazurek jak malowany

Pozostaje Ci złożyć swój mazurek w całość. Na wystudzone ciasto nałóż cienką warstwę masy. Potem wylej polewę czekoladową. Na wierzch możesz położyć płatki migdałów, rodzynki, pokruszoną czekoladę, orzechy czy żurawinę.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *