Orzechowo-czekoladowe niebo: pyszne zawijane rogaliki

  • on 9 listopada, 2022
  • Likes!

Szukasz pomysłu na domową, smaczną przekąskę w wersji na słodko? Doskonale sprawdzą się orzechowo-czekoladowe rogaliki z półkruchego ciasta. Zachwycają lekkością i kremowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Świetnie nadają się nie tylko do kawy, ale także do pracy, na uczelnie czy do szkoły jako alternatywa dla klasycznych drożdżówek. Dowiedz się, jak je zrobić.

Co jest potrzebne do rogalików z orzechowo-czekoladowym nadzieniem?

Wykonanie rogalików orzechowych z czekoladą składa się z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie domowego kremu czekoladowego z orzechami. Masa musi nieco wystygnąć, zanim będzie można wypełnić nim rogale. Do tego przydadzą Ci się rondel i blender. Drugi etap to zrobienie ciasta.

 

Składniki na czekoladowe nadzienie do rogalików:

  • 200 g prażonych orzechów laskowych bez skórki,
  • 100 g Czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 120 g Czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 65 ml oleju.

 

Składniki na ciasto do rogalików:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 160 g masła,
  • 145 ml mleka,
  • 2 małe jajka,
  • 1 żółtko,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 białko do posmarowania ciasta.

 

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka Czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • 30 g orzechów laskowych.

Jak zrobić rogaliki z czekoladowo-orzechowym nadzieniem?

Orzechy wsyp do pojemnika i miel do momentu, aż powstanie masa a’la masło orzechowe z kawałkami. Do rondla wlej mleko skondensowane i olej. Zacznij podgrzewać składniki. Połam czekolady na drobne kawałki i dodaj do płynu. Trzymaj garnek na ogniu tak długo, aż mleko będzie lekko parzyć w palec. Wtedy wyłącz palnik, a jeśli czekolady się nie rozpuściły, wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Na koniec dodaj orzechy i zblenduj całość na gładką, jednolitą masę. Wystudzony krem przełóż do słoiczka i umieść w lodówce. W niskiej temperaturze nabierze odpowiedniej konsystencji.

Przygotowanie ciasta na rogaliki

Gdy krem się chłodzi, zajmij się ciastem. Drożdże rozpuść z 1 łyżką mleka, mąki i cukru. Odstaw je na bok, żeby składniki mogły zacząć “pracować”. W tym czasie wysyp mąkę na stolnicę i dodaj masło. Posiekaj całość na drobną kruszonkę. Następnie dodaj do tego jajka, cukier waniliowy, mleko i spienione drożdże. Wymieszaj składniki i zagnieć całość na gładkie ciasto. Włóż na chwilę do lodówki.

Pieczenie rogalików

Uruchom piekarnik i ustaw tryb “góra-dół” i temperaturę 170°C. Wyciągnij krem, żeby nieco zmiękł w domowej temperaturze oraz wyłóż ciasto i podziel je na 3 części. Rozwałkuj jedną z nich w kształt koła na grubość kilka milimetrów. Następnie podziel całość na trójkąty – podobnie jak kroi się tort czy pizzę. Na szerszą część ciasta nałóż jedną łyżkę kremu i zwiń całość w zgrabnego rogalika. Końcówkę pozostaw pod nimi, tak żeby podczas pieczenia się nie rozwinął.

 

Ciastka ułóż na blaszce w niewielkiej odległości od siebie, aby podczas pieczenia się nie zrosły. Następnie do miski wlej białko, wymieszaj je szybko widelcem i delikatnie posmaruj nim wierzch rogalików. Na koniec umieść blachę w piekarniku na ok. 20 minut – aż ciastka się zarumienią. Potem wyjmij rogaliki i umieść na kratce, żeby wystygły.

Przygotowanie polewy do rogalików

Kiedy ciastka stygną, zajmij się przygotowaniem polewy. Czekoladę umieść w miseczce i podgrzej w mikrofali bądź nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy kostki się rozpuszczą, wymieszaj całość na gładką polewę i delikatnie polej każdego rogalika. Potem posyp całość rozdrobnionymi orzeszkami i pozostaw do wystygnięcia.

 

Czekoladowe rogaliki świetnie będą smakować w połączeniu z ciepłą kawą i herbatą. Sprawdź sam!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *