Zdrowe ciasteczka kakaowe

  • on 4 maja, 2022
  • Likes!

Jesteś miłośnikiem smaku czekolady E.Wedel? Szukasz ciekawego pomysłu na słodką przekąskę? Trafiłeś idealnie! Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasteczka kakaowe to coś dla Ciebie. Jeżeli spróbujesz ich raz, to będziesz chciał przyrządzać je stale. Przekonaj się, jakie są pyszne.

 

Doskonale znasz przepis na babkę czekoladową, ale tym razem zależy Ci na tym, aby przygotować deser inny niż zwykle? Ciasteczka kakaowe to nie tylko wspaniały smak czekolady E.Wedel. To również pewność, że podajesz najbliższym zdrową przekąskę, pozbawioną wzmacniaczy smaku, czego nie można powiedzieć w przypadku gotowych, słodkich przysmaków.

 

Zdrowe ciasteczka kakaowe – przygotuj niezbędne składniki

Przepis na ciasteczka kakaowe to receptura, z którą poradzi sobie każdy. Warto jednak pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu wszystkich składników potrzebnych do przygotowania tej słodkiej przekąski. Wybierając poszczególne produkty, zwróć uwagę na ich jakość. To ona decyduje w dużej mierze o smaku.

 

Do przygotowania zdrowych ciasteczek kakaowych potrzebne będą:

  • 150 g masła,
  • 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 30 ml mleka,
  • 250 g mąki,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 220 g Czekolady Mlecznej E.Wedel.

 

Przygotowanie zdrowych ciasteczek kakaowych

Kakaowe naleśniki, które często pojawiają się na deser dla najmłodszych, to łatwy i sprawdzony przepis na słodką przekąskę. Podobnie jest z ciasteczkami, które można serwować niezależnie od okazji. Będą idealnym dodatkiem zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako słodka przekąska po śniadaniu. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją.

 

  1. Przełóż masło do rondelka i postaw go na ogniu, aby je roztopić.
  2. Do roztopionego masła dodaj zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas mieszając wszystko – aż do połączenia się składników.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie przygotowanego kakao ciemnego z Ghany E.Wedel oraz szczypty soli. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  4. Dodaj mleko i jedno całe jajko. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie do masy dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Na tym etapie ponownie wymieszaj masę – do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
  6. Czekoladę Mleczną E.Wedel drobno posiekaj i dodaj ją do ciasta.
  7. Przygotuj blaszkę o standardowych wymiarach. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.
  8. Za pomocą łyżki stołowej nabieraj przygotowane ciasto i formuj z niego małe kulki. Następnie umieszczaj je na przygotowanej blaszce, rozgniatając je na kształt ciastek. Pamiętaj, aby zachować odstępy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami, gdyż w trakcie pieczenia zwiększą one swoją objętość.
  9. Blaszkę z ciasteczkami umieść w piekarniku i piecz przez około 15 minut, aż ich brzegi zaczną się rumienić.
  10. Wyciągnij blaszkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  11. Wystudzone ciasteczka kakaowe są gotowe do podania.

 

Pyszne ciasteczka z kawałkami Czekolady Mlecznej E.Wedel idealnie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski w ciągu dnia. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *