Włoski specjał w wersji bez jajek – tiramisu na raz

  • on 9 listopada, 2022
  • Likes!

Masz ochotę na szybką podróż do słonecznej Italii, która jest znana z nieziemskiej kawy? Wypróbuj tiramisu, czyli klasyczny włoski deser, który urzeka lekkością i głębokim smakiem – jednak w nowej wyjątkowej wersji, tzn. bez jajek. Ten przysmak uwiedzie Twoje zmysły, a jednocześnie będzie można go wygodnie podać podczas przyjęcia, zabrać do pracy lub na piknik. Dowiedz się, jak go przygotować.

Przepis na szybkie tiramisu bez jajek

Aby przyrządzić tiramisu bez jajek, przygotuj odpowiednie naczynia. Świetnie sprawdzą się szerokie pucharki deserowe, ale możesz także wykorzystać słoiki, miseczki, a nawet szklanki. Wszystko zależy od Twojego pomysłu!

Jeśli chcesz podać przysmak dużej liczbie gości, przygotuj go w klasycznej formie do pieczenia. Pamiętaj tylko, żeby odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Składniki na tiramisu:

  • 300 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 g cukru pudru,
  • 150 g podłużnych biszkoptów do deseru,
  • 250 ml espresso,
  • ¼ tabliczki czekolady gorzkiej 64% E.Wedel,
  • do dekoracji: kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
  • opcjonalnie: 100 ml likieru amaretto.

 

Wykonanie tiramisu bez jajek na raz

Przygotowywanie deseru rozpocznij od schłodzenia śmietanki kremówki – najlepiej, jeśli umieścisz ją w lodówce na 12 godzin przed ubijaniem. Możesz także włożyć ją do zamrażarki na 5-10 minut razem z metalową miską, w której będziesz ją miksować. Zimne naczynie pomoże utrzymać odpowiednią temperaturę produktu.

 

Następnie ubijaj śmietankę na wysokich obrotach tak długo, aż będzie sztywna i lśniąca. Potem wymieszaj dokładnie cukier puder z serkiem mascarpone i dodaj składniki do bitej śmietany. Delikatnie połącz całość i przełóż do rękawa cukierniczego.

 

Składanie tiramisu

Wystudzoną kawę wymieszaj z amaretto (jeśli nie używasz likieru, możesz pominąć ten etap). Zanurz w płynie biszkopty i poczekaj, aż dobrze nasiąkną – wystarczy kilkadziesiąt sekund. Nie przedłużaj czasu, bo się rozpadną. Następnie wyjmij je i ułóż na dnie naczynia. Na to wyciśnij odpowiednią porcję bitej śmietany i oprósz całość cienką warstwą kakao. Na górę połóż kolejną warstwę biszkoptów i powtórz poprzednie kroki, aż wypełnisz całe naczynie.

 

Po nałożeniu ostatniej warstwy kremu, zrezygnuj z kakao. Sięgnij po czekoladę i zetrzyj ją na drobnych oczkach. Tak przygotowany deser umieść w lodówce na minimum 2 godziny. W tym czasie śmietana stężeje i przysmak będzie dobrze wyglądać nawet, jeśli na zewnątrz będzie gorąco.

Tiramisu bez jajek w wersji malinowej

Klasyczne tiramisu to połączenie słodkiej śmietanki z gorzką kawą i kakao. Szukasz nowego pomysłu na ten deser? Zrezygnuj z wytrawnego kakao na rzecz kwaśnych malin.

 

W tym celu przygotuj ok. 250 g owoców i zmiksuj je na gładki mus. Podziel go na dwie porcje i odstaw. W garnku zagotuj 200 ml wody i wymieszaj ją z zawartością opakowania galaretki malinowej. Gdy proszek się rozpuści i nieco schłodzi, podziel płyn na pół, dodaj do każdej porcji owoców i szybko wymieszaj. Odstaw całość do stężenia.

 

Kiedy mus zacznie się ścinać przygotuj krem śmietankowy i biszkopty, jak w poprzednim akapicie. Ułóż w naczyniu warstwę ciastek i masy, a następnie nałóż solidną porcję musu malinowego. Następnie powtórz wszystkie kroki. Na koniec nałóż warstwę kremu i udekoruj całość czekoladą.

 

Tiramisu wyśmienicie smakuje z kawą. Sprawdź sam!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *