Przepis na szybkie brownie, którym zachwycisz wszystkich gości

  • on 1 października, 2020
  • Likes!
ciasto czekoladowe z kremem

Brownie jest jednym z najszybszych i najbardziej lubianych deserów. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim temu, że jest łatwe w przygotowaniu i niemal zawsze się udaje! Aby zapewnić sobie kulinarny sukces trzeba jednak dysponować sprawdzonym przepisem. Spieszymy, aby takowy Ci dostarczyć. Mamy nadzieję, że po przetestowaniu zachwyci Cię tak samo mocno, jak nas!

Chociaż niektóre desery mają długoletnią tradycję i powstają na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, to my uważamy, że nadal można poddać je drobnym modyfikacjom. Kluczem do sukcesu są zawsze:

  • odpowiednio odmierzone proporcje,
  • wysokiej jakości składniki,
  • przestrzeganie zasad, które wiele osób pomija – np. dodawanie składników w odpowiedniej temperaturze czy długość mieszania.

Idealne brownie

Uzyskanie idealnego wypieku może być trudne, ponieważ z zewnątrz musi być on lekko twardy i chrupiący, natomiast w środku powinien być płynny, co może sprawiać wrażenie niedopieczonego. My znaleźliśmy przepis, który według nas jest idealny. Brownie, które z niego powstaje, zachwyca głębokim smakiem, aromatem oraz wyglądem. Dzięki wyselekcjonowanym składnikom jest wartościowym deserem o wysokiej estetyce, a ta, jak wiadomo, jest niesłychanie ważna podczas podania. W dodatku do tej neutralnej bazy z powodzeniem dopasujesz inne produkty, tworząc jeszcze bardziej wyrafinowany i złożony deser z udziałem lodów, bitej śmietany, owoców.

Sprawdzony przepis na brownie

Do odtworzenia naszego przepisu potrzebujesz około godziny czasu oraz produktów z opracowanej poniżej listy:

  • tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 100 gramów gorzkiego kakao Wedel,
  • 4 jajka średniej wielkości,
  • pół kostki masła,
  • 100 gramów brązowego cukru i 150 gramów cukru białego (ilość cukru możesz regulować w zależności od indywidualnych preferencji względem słodkości),
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 2 łyżki oleju dobrej jakości (np. rzepakowego, oliwy z oliwek),
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie brownie powinno odbywać się ściśle zgodnie z poniższą instrukcją. Czas na wariacje z tym przepisem będzie później, na etapie zdobienia oraz serwowania deseru.

  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia (okrągłą lub kwadratową) w średnim rozmiarze i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni w opcji góra-dół.
  2. W rondelku rozpuść masło, rób to na niewielkim ogniu, mieszając i stopniowo dozując cukier do momentu aż się rozpuści i stworzy jedną całość.
  3. Do ostudzonej mieszanki dodaj ziarenka z laski wanilii i odrobinę soli.
  4. Przesiej mąkę wraz z kakao i wymieszaj ze składnikami mokrymi.
  5. Czekoladę możesz albo rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do masy, albo posiekać na maleńkie kawałeczki i wymieszać w misce z resztą składników.
  6. Przelej masę do foremki i posyp u góry czekoladą lub inną posypką.
  7. Piecz ciasto przez około 40 minut.
  8. Podawaj na ciepło z lodami lub po przestudzeniu.

Brownie z naszego przepisu na pewno spotka się z uznaniem Twoich gości. Smacznego!

Zobacz też: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-bananami-karmelem-i-bita-smietana/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *