Naleśniki to jedno z tych dań, które jest uwielbiane przez wszystkich – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich wyjątkowość polega nie tylko na smaku, ale również możliwości przyrządzenia ich w wielu kombinacjach. Przykład? Naleśniki, w których kakao jest nie tylko dekoracyjnym dodatkiem, ale gra główną rolę.
Naleśniki to danie, które znane jest właściwie pod każdą szerokością geograficzną. Ich popularność wynika głównie z prostoty przygotowania – wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić bazę do wielu kombinacji. Ciekawą opcją są kakaowe naleśniki, które można podawać na wiele sposobów.
Naleśniki kakaowe z serkiem waniliowym i owocami
Kakaowe naleśniki wypełnione nadzieniem z serka waniliowego i owocami to świetna propozycja na deser.
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao, np. E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 300 ml mleka,
- 30 g roztopionego masła.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy. Wlej mleko, jajka. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu.
Ostudzone placki przełóż serkiem waniliowym. Podawaj z owocami.
Kakaowe naleśniki w wersji wegetariańskiej
Kakaowe naleśniki możesz przygotować również w wersji bez dodatku mleka krowiego.
Składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki kakao, np. E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany,
- 2 łyżki cukru,
- 1 szklanka mleka roślinnego.
Wszystkie składniki wymieszaj. Powstałe ciasto odstaw na ok. 15 minut. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
Podawaj z dowolnym nadzieniem.
Naleśniki kakaowe z budyniem
Nie tylko twarożek czy owoce nadają się na nadzienie naleśników. W tej roli świetnie sprawdza się także krem budyniowy, który doskonale współgra z kakaowym ciastem.
Składniki na krem budyniowy:
- 900 ml soku przecierowego, np. bananowo-jabłkowego,
- 2 budynie śmietankowe,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru kokosowego.
Ciasto przygotuj według ulubionego przepisu na kakaowe naleśniki. Usmaż placki i odstaw do wystygnięcia.
W ¾ szklanki soku przecierowego wymieszaj proszek budyniowy. Pozostałą ilość soku zagotuj, a następnie wlej budyniowy płyn. Mieszaj cały czas aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw do wystygnięcia. Następnie do masy dodaj cukier kokosowy i serek mascarpone. Miksuj, aby uzyskać krem o jednolitej konsystencji.
Przełóż kakaowe naleśniki kremem budyniowym. Możesz udekorować kakao.
Klasyczne naleśniki z polewą kakaową
Kakao możesz wykorzystać również do przygotowania pysznej polewy, którą udekorujesz naleśniki w klasycznym wydaniu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka
- ¾ wody gazowanej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Do miski z mąką dodaj jajko, mleko, sól i wodę. Zmiksuj, aby uzyskać ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
Przygotuj polewę kakaową:
- rozpuść 100 g masła
- dodaj 50 g kakao,
- dodaj 150 g cukru,
- dodaj 4 łyżki mleka.
Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewą możesz udekorować naleśniki wypełnione ulubionym nadzieniem.
Kakao możesz wykorzystać na wiele sposobów, dzięki czemu klasyczne naleśniki będą jeszcze bardziej smakowite.