Awokado i maliny to tylko pozornie egzotyczne połączenie. Z obu składników (i kilku dodatkowych) możesz wyczarować coś pysznego, czym wzbogacisz nie tylko śniadanie, ale również deser. Poznaj sprawdzony przepis na krem czekoladowy, który zachwyca intensywnością smaku!
Czekolada to jeden z nielicznych produktów, który jest uwielbiany niezależnie od postaci. Doskonale smakuje w postaci tabliczki, jak również w formie wypieków. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się krem, który – jeśli przygotujesz go samodzielnie – może być tak lekki jak mus czekoladowy!
Przepis na delikatny krem czekoladowy z awokado
Czy wiesz, że krem czekoladowy możesz przygotować z… awokado? Odpowiednie proporcje składników i precyzyjne zblendowanie powodują, że trudno odgadnąć skład takiego produktu.
Aby przyrządzić mus z awokado, będziesz potrzebować:
- 1 dojrzałego owocu awokado,
- 3 łyżek miodu lub syropu klonowego,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- szczypty soli morskiej.
Przygotowanie krok po kroku:
- Awokado obierz i pozbądź się pestki (zrobisz to łatwo, krojąc owoc na pół i wbijając energicznym ruchem nóż w pestkę).
- Owoc pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki umieść w wysokim blenderze i zmiksuj.
Krem czekoladowy z awokado jest już gotowy! Możesz przełożyć go do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce kilka dni.
O czym pamiętać, przygotowując mus czekoladowy z awokado?
W przygotowaniu własnego kremu czekoladowego nie ma nic trudnego – wystarczy zblendować wszystkie składniki. Warto jednak pamiętać o kilku wskazówkach.
- Do przygotowania musu czekoladowego wybierz dojrzały owoc awokado – rozpoznasz go po tym, że jest bardzo miękki. Jeżeli jednak nie jest to możliwe, umieść go w tekturowym pudełku z jabłkiem lub bananem. Dzięki temu awokado stanie się miękkie już kolejnego dnia.
- Nie należy pomijać dodatku soli. Chociaż może się wydawać, że nie będzie odpowiednia, jej niewielka ilość pomoże zredukować gorycz awokado i zarazem spotęguje przyjemny smak kakao.
- Krem z awokado może przyjąć różną intensywność smaku – od bardziej wytrawnego w stronę mocno słodkiego. Tylko od ciebie zależy, jaki będzie finalny smak, dlatego warto próbować po odrobinie i dodawać składniki, np. więcej kakao, więcej miodu itd.
Do czego wykorzystać domowy krem czekoladowy?
Krem czekoladowy z awokado jest niezwykle uniwersalny, ponieważ możesz wykorzystać go na wiele sposobów. Świetnie smakuje jako:
- dodatek do pieczywa – zastępuje gotowy krem czekoladowy ze słoika,
- samodzielny deser – wystarczy przełożyć porcję do pucharka, wyłożyć malinami, udekorować bitą śmietaną i posypać kuleczkami czekoladowymi,
- nadzienie do przełożenia wypieku – w ten sposób powstanie oryginalne w smaku ciasto z musem czekoladowym.
Krem czekoladowy z awokado to deser bardzo uniwersalny, dlatego warto od razu przygotować większą porcję, ponieważ ciężko będzie się od niego oderwać. Przyda się zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego. W zaledwie kilka minut zaspokoisz swój apetyt na słodycze!