Aksamitny czekoladowy napój na zimowe wieczory

  • on 19 grudnia, 2019
  • Likes!
likier czekoladowy

Aksamitna i gęsta konsystencja – taka powinna być prawdziwa czekolada do picia. Aby jej skosztować, wcale nie musisz wybierać się do kawiarni czy pijalni czekolady. Taki napój z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj przepis, a będziesz do niego często wracać w długie zimowe wieczory.

Nie ma nic lepszego niż gorąca czekolada do picia, która rozgrzewa całe ciało – od czubka głowy po koniuszki palców. Dlatego jest niezastąpionym napojem w okresie zimowym – wtedy, gdy na dworze panują ujemne temperatury. Naucz się więc go przyrządzać, by delektować się nim za każdym razem, gdy tylko masz ochotę.

Czekolada do picia w wersji podstawowej

Chociaż w sklepach znajdziesz gotową czekoladę do picia, nie kupuj jej – w większości przypadków skład takich produktów to niemal sam cukier. Lepiej więc przygotować gorący napój do picia samodzielnie.

Będziesz potrzebować:

  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 100 ml śmietany kremówki 36%,
  • 250 ml mleka pełnotłustego.

Jeżeli lubisz gęstszą czekoladę, użyj o jedną tabliczkę więcej.

Gorąca czekolada do picia jest prosta i szybka w przygotowaniu – cały proces składa się z zaledwie kilku kroków.

  1. Mleko zagotuj ze śmietanką.
  2. Dodaj czekoladę połamaną na drobne kawałki.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – aż do momentu, w którym czekolada się rozpuści.
  4. Zdejmij z palnika.
  5. Podawaj na gorąco, np. z dekoracją z bitej śmietany.

Wariacje na temat gorącej czekolady do picia

Jeżeli nie stronisz do kulinarnych eksperymentów, a klasyczna czekolada do picia już Ci się znudziła, możesz przygotować ją w wielu innych odsłonach.

  • Czekolada do picia na ostro

Czy wiesz, że czekolada i chilli to połączenie idealne, które rozgrzewa jeszcze mocniej i pobudza kubki smakowe?

Do przygotowania napoju w takiej wersji będziesz dodatkowo potrzebować 2 łyżeczek cynamonu oraz ½ łyżeczki sproszkowanego chilli (pierwszy raz możesz dać jeszcze mniej tej przyprawy). Składniki te dodaj w momencie dodawania pokruszonej czekolady.

Uwaga! Czekolada do picia z chilli nie nadaje się jako napój dla dzieci.

  • Czekolada do picia w wersji egzotycznej

Gorąca czekolada może zyskać nieco egzotycznej nuty, jeśli mleko krowie zastąpisz mlekiem kokosowym. Postępuj zgodnie z podstawowym przepisem.

  • Czekolada do picia z nutą pomarańczy

Czekolada i pomarańcza to również doskonałe połączenie smakowe. Warto to wykorzystać, przygotowując napój w nieco bardziej orzeźwiającej wersji.

Podstawowy przepis rozszerz o takie składniki jak: ½ łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej. Postępuj jak w standardowym przepisie, wszystkie składniki dodając – wraz z kawałkami czekolady – do gotującej się śmietanki i mleka.

Niezależnie od tego, który wariant czekolady do picia wybierzesz, możesz zadbać o smakowitą dekorację napoju. Na wierzch wyciśnij bitą śmietanę i oprósz kakao, startą czekoladą, startą chałwą lub kosteczkami Ptasiego Mleczka E.Wedel. W ten sposób stworzysz deser, który będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *