Ciasto czekoladowe z chrupiącymi orzechami laskowymi

  • on 11 maja, 2021
  • Likes!
Batonik Zbożowy

Orzechy i czekolada to jedno z najbardziej udanych połączeń smakowych. Na ich bazie przygotowywana jest długa lista deserów, a w tym wiele pysznych ciast. Atutem tego typu wypieków jest ich mocno czekoladowy, intensywny smak, ale też to, że są łatwe do upieczenia. Mamy dla Ciebie przepis, dzięki któremu stworzysz małe, kulinarne dzieło sztuki – aromatyczne, mokre ciasto o smaku czekolady z dodatkiem orzechów laskowych.

 

Orzechy laskowe nie tylko świetnie podkreślają smak czekolady. Dodane do ciasta sprawiają, że staje się ono przyjemnie chrupiące. Wypiek ten jest uniwersalny i świetnie sprawdzi się na spotkaniu przy kawie, jako finał eleganckiego obiadu, ale warto je piec nie tylko od święta! Szybko znika z talerzy, a goście poczęstowani tym ciastem z orzechami laskowymi, zawsze proszą o dokładkę!

 

Krok 1. – przygotuj niezbędne składniki

Pieczenie ciasta czekoladowego z orzechami laskowymi przypomina nieco przygotowywanie klasycznego brownie. Dlatego potrzebujesz:

  • 350 g masła,
  • 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 180 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 1 szklanki białego cukru,
  • 1 szklanki brązowego cukru,
  • jednego opakowania cukru waniliowego,
  • szczyptę soli,
  • szklankę mąki pszennej,
  • ½ szklanki orzechów laskowych.

 

Natomiast do zrobienia polewy wykorzystaj:

  • 180 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%.

 

Krok 2. – upiecz ciasto czekoladowe z dodatkiem orzechów laskowych

Sięgnij po formę do pieczenia o wymiarach 20×26 cm lub po tortownicę o średnicy 26 cm. Pamiętaj, aby wyłożyć je papierem do pieczenia, a ich boki starannie posmarować tłuszczem – dzięki temu łatwo wyjmiesz ciasto z blachy. Natomiast piekarnik rozgrzej do 180°C.

Następnie zacznij przygotowywanie ciasta:

  • orzechy laskowe zmiel lub drobno posiekaj ostrym nożem,
  • masło oraz czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a powstałą masę ostudź do temperatury pokojowej,
  • jajka utrzyj z cukrem białym, brązowym oraz waniliowym (najlepiej przy pomocy miksera ustawionego na wysokie obroty) – a w dalszej kolejności dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę,
  • do tak powstałej masy stopniowo dodawaj mąkę, a także orzechy oraz sól – ciasto wymieszaj dokładnie, ale bardzo delikatnie. Jeśli masz ochotę udekorować swój wypiek, nie wykorzystuj wszystkich orzechów – będą świetnie prezentowały się na błyszczącej polewie.

 

To szybkie ciasto czekoladowe piecze się zaledwie około 25 minut. Jest gotowe do wyjęcia z piekarnika, gdy jego wierzch stanie się jaśniejszy, a wnętrze będzie nadal nieco wilgotne.

 

Krok 3. – zrób pyszną polewę i wykończ ciasto z orzechami!

Przygotowanie polewy do tego ciasta jest banalnie łatwe. Wystarczy, że przelejesz kremówkę do małego rondelka, podgrzejesz ją (ale nie zagotujesz!) i rozpuścisz w niej 180 g mlecznej czekolady. Kiedy polewa odrobinę ostygnie, oblej nią swoje ciasto oraz pozwól, aby zastygła. Możesz też umieścić na niej całe lub pokruszone orzechy laskowe.

Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi jest bardzo miękkie i wilgotne, a żeby nie wyschło, przechowuj je w zamkniętym pojemniku i w lodówce. Przed podaniem pokrój je na małe kwadratowe kawałki.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *