Chcesz wypróbować jakiś nowy, ciekawy deser, który szybko zniknie ze stołu, gdy zaserwujesz go na przyjęciu? A możesz szukasz pomysłu na coś słodkiego, a jednocześnie orzeźwiającego? Brownie cytrynowe sprawdzi się doskonale niezależnie od okazji. Ma typową konsystencję dla tego typu ciasta – wilgotną i aksamitną – ale dzięki dodatkowi cytryny zyskuje lekki i orzeźwiający smak. Dowiedz się, jak przygotować cytrynowe brownie.
Przygotowanie cytrynowego brownie jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. Dlatego ten przepis świetnie sprawdzi się, jeśli masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz zbyt długo czekać.
Cytrynowe brownie – jakie składniki są potrzebne?
Jednym z najszybszych deserów do przygotowania są kakaowe naleśniki. Jednak warto pokusić się o pewną zmianę i przygotować coś nieco bardziej wykwintnego. Cytrynowe brownie sprawdzi się doskonale. Do jego wykonania potrzebujesz dwóch misek, tortownicy o średnicy ok. 26 cm oraz kilku składników.
Składniki na cytrynowe brownie:
- 5 żółtek,
- 4 cytryny,
- 210 g masła,
- 200 g cukru,
- 80 g czekolady E.Wedel Białej,
- 210 g mąki pszennej.
Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C. Uruchom termoobieg.
Cytrynowe brownie – jak przygotować?
Wykonanie brownie zacznij od wyłożenia dna tortownicy papierem do pieczenia i wysmarowania jej brzegów masłem oraz oprószenia ich bułką tartą. Następnie przejdź do przygotowania ciasta. Sparz wrzątkiem wszystkie cytryny i zetrzyj ich skórkę na małych oczkach. Z resztki wyciśnij sok – do przygotowania brownie będziesz potrzebować 60 ml.
Masło i czekolady pokrój na drobne kawałki, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Gdy będzie gotowa, stopniowo wlewaj do piany rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Potem dodaj sok z cytryny i powoli przesiej mąkę. Delikatnie połącz składniki, aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji. Jednak nie mieszaj zbyt długo, aby nie wyszedł zakalec.
Gotową masę przelej do przygotowanej formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmij deser z pieca i przełóż na kratkę, aby wystygł.
Cytrynowe brownie – jak udekorować?
Brownie cytrynowe, po upieczeniu, ma piękny, żółty kolor. Aby go podkreślić, warto udekorować ciasto aromatyczną, czekoladową polewą z przepisu na babkę czekoladową. Przygotujesz ją z:
- 180 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- opcjonalnie: 20 g cukru pudru.
Czekoladę pokrój na kawałki i wsyp do żaroodpornej miski. Ustaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i poczekaj, aż kostki zaczną się rozpuszczać. Następnie wlej śmietankę i zacznij mieszać całość do połączenia się składników. Sprawdź, czy poziom słodyczy Ci odpowiada. Jeśli nie, dodaj cukier puder i energicznie wymieszaj.
Gdy polewa będzie gotowa, wylej ją na wystudzone ciasto i pozwól, aby spłynęła na boki. Po kilku godzinach powinna zastygnąć. Aby przyspieszyć ten proces, umieść deser w lodówce.
Połączenie cytryny i czekolady jest niepowtarzalne. Przygotuj ten deser już dziś i przekonaj się sam!