Czekoladowy Napoleon, czyli ciasto dla wytrwałych

  • on Wrzesień 5, 2019
  • Likes!

 

Ciasto, o którym za chwilę, jest jednym z wymagających największej wytrwałości, ale i najhojniej wynagradzających trudności. Jest lekkie, delikatne, idealne na lato. To przepis, który pozwoli wykonać niezwykłego Napoleona z czekolady. Zobacz, jak robimy to w Wedlu!

 

Podstawowe składniki na czekoladowego Napoleona

 

Ciasto to jest często mylone – z powodu nazwy – z napoleonką, ale nie ma z nią nic wspólnego. Czekoladowy Napoleon to pyszny przekładaniec o wyjątkowej grubości, wielowarstwowym smaku i niezwykłym, czekoladowym aromacie. Do jego przygotowania potrzeba:

  1. ciasto:
  • 200 g miękkiego masła;
  • 200 g śmietany 18%;
  • 380 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 1/2 łyżeczki sody;
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
  1. masa
  • 400 g śmietanki 36%;
  • 100 g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel;
  • 380 g skondensowanego mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki);
  • 4 żółtka;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 65 g wody.

 

Ciasto do czekoladowego Napoleona

 

Przygotowania trzeba zacząć od ciasta. Czekoladowy Napoleon przede wszystkim składa się z delikatnego, łatwo formującego się ciasta – właściwie czegoś w rodzaju pergaminów – które wymaga trochę uwagi… No i trzeba je jednak samodzielnie przygotować.

 

Przygotowanie masy

 

Na początek masło utrzeć na puch. Zmniejszając obroty miksera, stopniowo i ostrożnie dodawać śmietaną, kakao i jajko. Następnie, nie przerywając miksowania, dodać przesianą mąkę z solą. Osobno rozpuścić sodę w soku z cytryny i natychmiast dodać do ciasta. Jeśli mieszanina zrobiłaby się za gęsta, wyrabianie ciasta trzeba dokończyć w tradycyjny sposób – ręcznie. Na koniec ciasto trzeba zawinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.

 

Wałkowanie ciasta

 

Po upływie godziny należy wyjąć ciasto i przygotować 12 kawałków papieru do pieczenia. Na każdym następnie odrysować prostokąt – równy, o wymiarach 20cm x 30cm. Ciasto podzielić na mniej więcej jednakowe kawałki (12) i zacząć wałkować na papierze. Trzeba robić to ja najcieniej, a kiedy uzna się, że wystarczy, należy dopasować ciasto do rozmiarów papieru. Ponakłuwane ciasto piec w temperaturze 190OC przez 7 minut. Gotowe placki odłożyć na bok do wystygnięcia.

 

Czekoladowy Napoleon – masa

 

Aby przygotować masę, żółtka należy umieścić w garnku, dodać do nich wodę i roztrzepać. Dalej dodać odpowiednią ilość mleka skondensowanego i wymieszać. Podgrzać masę, cały czas mieszając. Gdy masa nabierze odpowiedniej gęstości, garnek trzeba zdjąć z ognia i dodać do niej drobno połamanej czekolady (dzięki temu rozpuści się ona nieco szybciej, niż połamana na grubsze cząstki). Wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie ubić masę mikserem do całkowitego wystudzenia. Garnek wstawić do lodówki.

 

Ostatni etap to ubicie śmietany z cukrem pudrem na sztywno. Do wystygniętej masy dodaje się wówczas śmietanę i tworzy jednolity, aksamitny krem. Ważne, by mieszać ręcznie, najlepiej łyżką. Placki przygotowane wcześniej przekładać masą do powstania równego ciasta. Na koniec można polać je glazurą lub polewą. Czekoladowy Napoleon gotowy do zachwycenia rodziny i znajomych – smacznego!

 

 

Kategoria wpisu:
Uncategorized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *