Jak upiec wilgotne brownie z masłem orzechowym?

  • on 26 października, 2020
  • Likes!

Szukasz pomysłu na aromatyczny deser, który będzie wilgotny i pełen smaku? A może potrzebujesz przepisu na ciasto na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinne przyjęcie? Dobrym rozwiązaniem jest brownie z masłem orzechowym. To ciasto to wspaniałe połączenie gorzkiej czekolady i orzechów. Rewelacyjnie prezentuje się na stole, a do tego wybornie smakuje. Sprawdź, jak je przygotować.

Znalezienie idealnego przepisu na deser to nie lada wyzwanie. Chcesz mieć pewność, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i sprężyste? Brownie z masłem orzechowym to świetny pomysł. Słodka czekolada idealnie zrównoważy wytrawny smak orzechów, więc przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom.

Przepis na brownie z masłem orzechowym

Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, wyjmij tortownicę o średnicy 26 cm. Posmaruj ją dokładnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 300 g masła 82%,
  • 300 g czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 250 g cukru,
  • 150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 5 jajek rozmiar M lub 4 rozmiar L,
  • 180 g mąki pszennej,
  • ¾ masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Czekoladę mleczną pokrój na drobne kawałki. Masło umieść garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Pamiętaj o tym, żeby nie doprowadzić masy do wrzenia, bo wtedy tłuszcz oddzieli się od masy kakaowej. Jeśli jednak tak się stanie, dodaj łyżkę zimnej wody i energicznie wymieszaj całość.

W drugim naczyniu umieść jajka i cukier, a następnie rozmieszaj wszystko za pomocą trzepaczki lub miksera, aby masa się napowietrzyła. Potem dodaj ją do jajek i wymieszaj za pomocą rózgi. Do przygotowanego ciasta przesiej mąkę i połącz ją z innymi składnikami za pomocą łyżki. Pamiętaj o tym, żeby nie było widać surowej mąki. Czekoladę mocno gorzką pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta i krótko wymieszaj. Czekoladową masę wlej do wcześniej przygotowanej foremki.

Masło orzechowe połącz z solą oraz 3 łyżkami cukru pudru, a następnie za pomocą łyżki wyłóż na wierzch ciasta z zachowaniem odpowiednich odstępów. Weź długi patyczek, zanurz w surowym cieście i wykonaj kilka ósemek, tak aby obie masy utworzyły urocze esy-floresy.

Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego pieca i piecz przez 35 minut. Brownie będzie gotowe, kiedy patyczek, po wetknięciu w nie, będzie suchy.

Studź ciasto na kratce.

Polewa czekoladowa do brownie z masłem orzechowym

Jeśli chcesz, aby ciasto miało jeszcze bardziej intensywny smak czekolady, możesz zdecydować się na dekorację z polewy czekoladowej. Do jej wykonania potrzebujesz:

  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki kremówki.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Do płynnej masy dodaj śmietankę kremówkę i szybko wymieszaj do połączenia się składników.

Ciasto połóż na kratce. Następnie na wierzch wylej polewę i szeroką stroną dużego noża rozprowadź ją po całym brownie i delikatnie wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało.

 

Ciasto podawaj pokrojone na małe kawałki w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany oraz aromatycznej kawy parzonej w prawdziwej kawiarce.

 

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-bananami-karmelem-i-bita-smietana/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *