Korzenne ciasto z kawałkami czekolady

  • on 17 grudnia, 2019
  • Likes!

Nic tak bardzo nie smakuje w okresie jesienno-zimowym jak korzenne ciasto z kawałkami czekolady. Przyjemne aromaty goździków, cynamonu, kardamonu i anyżu pobudzają zmysły i przywołują na myśl świąteczne obrazy. Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego, upiecz korzenne ciasto. Poznaj prosty przepis, dzięki któremu wypiek z pewnością będzie udany.

Każda okazja jest dobra, aby przygotować korzenne ciasto z kawałkami czekolady. To jednak w okresie około świątecznym smakuje najlepiej, ponieważ – dzięki dodatkowy aromatycznych przypraw – pobudza kubki smakowe oraz rozgrzewa.

Jak przygotować korzenne ciasto z kawałkami czekolady?

Aby przygotować korzenne ciasto z kawałkami czekolady, wcale nie musisz mieć specjalnych zdolności cukierniczych. Wypiek jest prosty w przygotowaniu nawet przez osoby początkujące.

Potrzebne składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 150 g prawdziwego masła,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • po ½ łyżeczki przypraw korzennych, np. cynamonu, anyżu, mielonych goździków, kardamonu,
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
  • skórka otarta z całej pomarańczy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.

Zanim przystąpisz do pieczenia, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je z lodówki nawet kilka godzin wcześniej. Pozwoli to uniknąć zakalca.

  1. Ciepłe masło utrzyj z cukrem, jajkami, sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową – do uzyskania puszystej masy.
  2. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz kakao. Wymieszaj.
  3. Połam czekoladę na większe kawałki i dodaj do surowego ciasta.
  4. Masę przelej do okrągłej formy (średnica ok. 23 cm), a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180o
  5. Piecz przez ok. 25 minut – do tzw. suchego patyczka.

W zależności od upodobań, korzenne ciasto z kawałkami czekolady możesz udekorować polewą. Przygotujesz ją w łatwy sposób zarówno z mlecznej i gorzkiej czekolady, jak również czekolady białej. Tabliczkę wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej z niewielką ilością kremówki, a następnie polać ostygnięte ciasto.

Z czym podawać korzenne ciasto z kawałkami czekolady?

Korzenne ciasto z kawałkami czekolady samo w sobie stanowi smaczny wypiek. Możesz jednak pokusić się o cukiernicze wariacje, podając je w jeszcze bardziej smakowitej oprawie.

  • Korzenne ciasto z gorącą czekoladą

To świetna propozycja wówczas, gdy na dworze panują niskie temperatury. Ciasto korzenne i gorąca czekolada to duet idealny na chłodne wieczory.

  • Korzenne ciasto z lodami waniliowymi

Jeszcze ciepłe korzenne ciasto z kawałkami czekolady możesz podać z lodami waniliowymi. To połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.

  • Korzenne ciasto z bitą śmietaną

Połączenie ciasta korzennego z bitą śmietaną to ogromna przyjemność dla podniebienia. Pamiętaj jednak, aby przygotować prawdziwą bitą śmietanę – na bazie świeżej kremówki 36% z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru.

Którą wersję deseru wybierasz? Stawiasz na klasykę czy wolisz zasmakować korzennego ciasta z kawałkami czekolady z dodatkami?

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *