Nic tak bardzo nie smakuje w okresie jesienno-zimowym jak korzenne ciasto z kawałkami czekolady. Przyjemne aromaty goździków, cynamonu, kardamonu i anyżu pobudzają zmysły i przywołują na myśl świąteczne obrazy. Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego, upiecz korzenne ciasto. Poznaj prosty przepis, dzięki któremu wypiek z pewnością będzie udany.
Każda okazja jest dobra, aby przygotować korzenne ciasto z kawałkami czekolady. To jednak w okresie około świątecznym smakuje najlepiej, ponieważ – dzięki dodatkowy aromatycznych przypraw – pobudza kubki smakowe oraz rozgrzewa.
Jak przygotować korzenne ciasto z kawałkami czekolady?
Aby przygotować korzenne ciasto z kawałkami czekolady, wcale nie musisz mieć specjalnych zdolności cukierniczych. Wypiek jest prosty w przygotowaniu nawet przez osoby początkujące.
Potrzebne składniki:
- 170 g mąki pszennej,
- 150 g prawdziwego masła,
- 100 g drobnego cukru do wypieków,
- 3 jajka,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- po ½ łyżeczki przypraw korzennych, np. cynamonu, anyżu, mielonych goździków, kardamonu,
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
- skórka otarta z całej pomarańczy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.
Zanim przystąpisz do pieczenia, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je z lodówki nawet kilka godzin wcześniej. Pozwoli to uniknąć zakalca.
- Ciepłe masło utrzyj z cukrem, jajkami, sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową – do uzyskania puszystej masy.
- Wsyp przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz kakao. Wymieszaj.
- Połam czekoladę na większe kawałki i dodaj do surowego ciasta.
- Masę przelej do okrągłej formy (średnica ok. 23 cm), a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180o
- Piecz przez ok. 25 minut – do tzw. suchego patyczka.
W zależności od upodobań, korzenne ciasto z kawałkami czekolady możesz udekorować polewą. Przygotujesz ją w łatwy sposób zarówno z mlecznej i gorzkiej czekolady, jak również czekolady białej. Tabliczkę wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej z niewielką ilością kremówki, a następnie polać ostygnięte ciasto.
Z czym podawać korzenne ciasto z kawałkami czekolady?
Korzenne ciasto z kawałkami czekolady samo w sobie stanowi smaczny wypiek. Możesz jednak pokusić się o cukiernicze wariacje, podając je w jeszcze bardziej smakowitej oprawie.
- Korzenne ciasto z gorącą czekoladą
To świetna propozycja wówczas, gdy na dworze panują niskie temperatury. Ciasto korzenne i gorąca czekolada to duet idealny na chłodne wieczory.
- Korzenne ciasto z lodami waniliowymi
Jeszcze ciepłe korzenne ciasto z kawałkami czekolady możesz podać z lodami waniliowymi. To połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.
- Korzenne ciasto z bitą śmietaną
Połączenie ciasta korzennego z bitą śmietaną to ogromna przyjemność dla podniebienia. Pamiętaj jednak, aby przygotować prawdziwą bitą śmietanę – na bazie świeżej kremówki 36% z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru.
Którą wersję deseru wybierasz? Stawiasz na klasykę czy wolisz zasmakować korzennego ciasta z kawałkami czekolady z dodatkami?