Poznaj przepis na uniwersalną czekoladową glazurę

  • on 9 września, 2019
  • Likes!

Uniwersalna glazura czekoladowa jest wykorzystywana przede wszystkim do zdobienia ciast. To doskonałe wykończenie wypieku, dbałość o jego strukturę oraz wygląd. Ale aby ją wykonać, trzeba wiedzieć, w jakiej temperaturze przygotowywać czekoladę i jakie jej odmiany wybierać. Poznaj nasz pyszny przepis na uniwersalną glazurę do ciast.

 

Podstawowe składniki do uniwersalnej glazury do ciast

 

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz tort, czekoladowy krem do tortu czy inne ciastko, np. bez pieczenia, glazura powinna przykryć je całe i utrzymywać się na nim przez około 2 dni. Przepis, który tu zaprezentujemy sprawi, że otrzymasz glazurę o wysokim połysku, która utrzyma się na różnych wypiekach. Będzie więc uniwersalna. Co powinniście przygotować?

  • Czekolada gorzka premium z Ghany 80% E.Wedel;
  • Czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel;
  • Czekolada klasyczna gorzka 64% E.Wedel.

 

Czekoladowy krem do tortu a glazura – zanim zaczniesz

 

Jeśli np. przygotowałeś już czekoladowy krem do tortu i teraz masz zamiar zakończyć dzieło poprzez polanie glazurą swojego wypieku, warto poznać rady doświadczonych szefów kuchni. Zawsze trzeba brać pod uwagę zrównoważenie receptury. To klucz do osiągnięcia rezultatu. Należy dbać o teksturę, co sprawi, że glazura będzie w stanie utrzymać się na cieście przez co najmniej 2 dni. Równowaga w przepisie to także klucz do uzyskania lustrzanego połysku oraz apetycznej, głębokiej, czekoladowej barwy.

 

Czekoladowy krem do tortu a glazura – przygotowanie

 

Co zrobić dokładnie, by Twoja glazura okazała się wyśmienita, trwała – po prostu idealna? Należy wymieszać składniki przy pomocy ręcznego blendera, który pracować musi na niskiej prędkości. Użyj do tego wysokiego, wąskiego pojemnika. Kluczem jest odpowiednie posługiwanie się blenderem. Unoś go i opuszczaj, dzięki czemu unikniesz wytworzenia się pęcherzyków powietrza. Pamiętaj, by ostrza trzymać cały czas pod powierzchnią płynu.

Kluczowym aspektem jest dbanie o temperaturę, by zapewnić o idealną grubość glazury. Musi być na tyle miękka, aby dawało się ją pokroić, a jednocześnie powinna być na tyle twarda, aby utrzymywała się na cieście. Jeśli nie wiesz, czy Twoja glazura wyjdzie bez grudek, przecedź ją przez sitko i wyłap większe z nich. Widzisz więc wyraźnie, że działania muszą być dokładne, określone i pewne. Trzeba wykonywać je z należytą koncentracją, ale i z luzem, bez którego w kuchni trudno o sukces. Za każdym kolejnym razem będzie łatwiej, ale na początku musisz się trochę pomęczyć.

 

Glazura uniwersalna – przechowywanie i aplikacja

 

Przekonaj się teraz, jak należy przechowywać glazurę, by wszystko odbyło się bez problemów. Zwykle powinno robić się to w specjalnej, schłodzonej misce w lodówce czy chłodziarce. Glazurę przykryj arkuszem folii spożywczej. Zrób to dokładnie, by nie było ryzyka, że będzie miała kontakt z powietrzem. W taki sposób może być przechowywana przez tydzień. Wydaje Ci się to trudne? Tylko w taki sposób można dojść do perfekcji – ćwicząc. Pamiętaj, że czekolada lubi niską temperaturę i nie lubi pośpiechu. Bądź zdecydowany, pewny siebie i precyzyjny.

 

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *