Dobry sernik wcale nie musi ograniczać się do klasycznego przepisu. Wśród receptur można znaleźć ciekawe w smaku propozycje, które stanowią prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Przykładem może być sernik z białą czekoladą – poznaj sprawdzony przepis.
Pyszny sernik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, by wypiek udał się. Zaskoczy Cię jego kremowa konsystencja i delikatny smak. Kruchy migdałowy spód doda chrupkości, a świeże owoce będą prawdziwym orzeźwieniem.
Sernik z białą czekoladą – przepis
Jest to pyszny sernik, który skradnie serca wszystkich. Chociaż jego wykonanie jest proste, przygotowanie spodu i masy serowej może być czasochłonne. Warto jednak poświęcić swój czas – ten dobry sernik wszystko Ci wynagrodzi.
Składniki na spód:
- 250 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 125 g cukru,
- 100 g zmielonych migdałów / mąki migdałowej,
- 1 żółtko.
Przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier, drobno posiekane masło, migdały i żółtko. Zmiksuj do otrzymania kruszonki. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Formę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek – o średnicy nieco większej niż forma. Spód i boki tortownicy wyłóż ciastem. Schłódź w lodówce przez 30-60 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160oC i wstaw formę z ciastem. Piecz przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wystudź.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2/3 szklanki cukru,
- 500 g białej czekolady,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Ser zmiksuj z cukrem, ekstraktem i roztopioną białą czekoladą. Jajka ubij w oddzielnej misce i dodaj do masy serowej. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wyłóż na upieczony spód.
Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie wystudź w piekarniku – najpierw zamkniętym, a potem w lekko otwartym. Po wystygnięciu, schłódź w lodówce przez minimum 3 godziny.
W ten sposób powstanie delikatnie kremowy i puszysty sernik, który natychmiast zniknie z talerzy.
Sernik z białą czekoladą i karmelem
Dobry sernik z białą czekoladą możesz wzbogacić polewą karmelową. Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem bazowym. W trakcie pieczenia przystąp do przyrządzania karmelu. W tym celu możesz gotować słodzone mleko skondensowane – przez ok. 3 godziny. Bardzo ważne jest to, aby w garnku – podczas gotowania – cały czas znajdowała się woda.
Po upływie 3 godzin puszkę należy wyjąć i ostudzić. Nie należy otwierać gorącej puszki – grozi to bowiem poparzeniem.
Sernik z białą czekoladą i owocami
Bazowy prosty przepis na sernik z białą czekoladą możesz zmodyfikować, dekorując jego wierzch świeżymi owocami lub musem owocowym.