Przepis na halloweenowe brownie dyniowe

  • on 26 października, 2020
  • Likes!

Dynia – idealna i niepowtarzalna królowa jesieni. W polskich domach gości pod różnymi postaciami. Z tego warzywa można przygotować praktycznie wszystko – zupę, risotto, sos, a także… deser. Idealnie nadaje się także jako dekoracja na Halloween. Nie wiesz, co zrobić z miąższem dyni po jej wydrążeniu? Nie zwlekaj, tylko od razu stwórz pyszne brownie dyniowe, które przypadnie do gustu każdemu!

Twoje warzywa obrodziły bardziej niż się tego spodziewałeś? Masz bardzo dużą dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Wydrąż ją i wykonaj halloweenową dekorację. Miąższ upiecz, a następnie zmiksuj na gładką papkę. Część musu dyniowego zamroź na inną okazję, a pozostałą wykorzystaj do stworzenia rewelacyjnego ciasta czekoladowego brownie. Sprawdź, jak przygotować ten deser.

Jak zrobić brownie dyniowe na Halloween?

Wykonanie przepisu rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Następnie wyciągnij formę na tartę i posmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki na spód:

  • 150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1,5 szklanki musu dyniowego,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • czubata szklanka mąki pszennej (ok. 225 g),
  • ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu wymieszaj mus dyniowy z cukrem, olejem i ekstraktem z wanilii. Następnie przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko dokładnie połącz. Na końcu dodaj rozpuszczoną czekoladę mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.

Składniki na dyniowe wnętrze:

  • 1,5 szklanki musu dyniowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki mleka roślinnego,
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego,
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • ⅓ łyżeczki imbiru,
  • ⅓ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta przyprawy do piernika.

Wykonanie:

W naczyniu umieść mus dyniowy, mleko, cukier i aromat waniliowy. Zmiksuj składniki do momentu aż cukier się rozpuści i następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ponownie uruchom mikser, aby pozbyć się grudek. Masa dyniowa powinna być gładka i lśniąca.

Przygotowanie brownie dyniowego:

Na spód formy wyłóż czekoladą masę. Po bokach zrób wałeczek, który zapobiegnie wyciekaniu nadzienia. Wyrównaj oraz delikatnie przyśnij. Następnie na wierzch wylej mus dyniowy.

Tak przygotowane ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut do momentu aż masa dyniowa się zetnie.

Jak udekorować brownie dyniowe na Halloween?

Szukasz oryginalnego pomysłu na dekoracje na Halloween? Wykorzystaj do tego białą czekoladę! Rozpuść ją w kąpieli wodnej, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z bardzo wąską nasadką. Płaską blachę przykryj papierem do pieczenia. Następnie za pomocą rękawa zrób małe pajęczynki i duszki. Potem umieść formę w lodówce i poczekaj, aż dekoracje stwardnieją. Tak przygotowane dodatki ułóż na brownie. Możesz także dodać czekoladowe groszki.

Ciasto czekoladowe brownie podawaj w towarzystwie aromatycznej kawy.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *