Semifreddo to tradycyjny, włoski deser uwielbiany zwłaszcza w trakcie gorących dni. Łączy on konsystencję lodów oraz kremowego musu. Przyjmuje bowiem formę lekko zamrożonego deseru, składającego się z zaledwie kilku składników.
Semifreddo stanowi idealną propozycję w sezonie letnim. Pozwala bowiem na orzeźwienie się w trakcie gorących dni, a jednocześnie przełamanie rutyny. Semifreddo nie jest bowiem typowymi lodami, a jedynie schłodzonym, kremowym deserem.
Jak przygotować semifreddo?
Do przygotowania semifreddo potrzebne jest tylko kilka składników – najważniejsze z nich to żółtka, cukier i śmietana. Deser ten komponuje się doskonale z wieloma owocami, które przełamują smak słodkości i pozwalają na jeszcze większe nawiązanie do słonecznego lata. Do jego przygotowania nie trzeba używać piekarnika – wystarczy tylko lodówka.
Składniki na semifreddo:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 70 g cukru,
- 3 jajka,
- orzechy lub owoce.
Sposób przygotowania:
Utrzyj żółtka z cukrem. Białka ubij na sztywną masę. W osobnym naczyniu ubij śmietankę. Wymieszaj żółtka, białka oraz śmietanę. Dodaj owoce lub posiekane orzeszki. Wymieszaj całość. Przełóż masę do formy, a następnie schłodź przez całą noc w lodówce. Masa musi zostać odpowiednio schłodzona, by po kilku/kilkunastu godzinach można było ją swobodnie przekroić.
Jak podawać semifreddo?
Semifreddo musi zastygnąć, dlatego konieczne jest trzymanie go wystarczająco długo w lodówce. Deser powinien przyjąć formę delikatnych lodów – najważniejsze, by można było go przekroić. Z tego powodu dobrym pomysłem jest umieszczenie gotowej masy w wąskiej keksówce. W ten sposób można pokroić zastygnięty krem na plasterki.
Semifreddo jest ciekawą alternatywą dla innych słodkich przekąsek, jak np. czekoladowe babeczki. Pozwala na orzeźwienie się w trakcie lata. Łączy ono w sobie konsystencję lodów i formę ciasta. Co więcej, deser ten z powodzeniem można łączyć z wieloma innymi składnikami.
Jeśli nie wiesz, jak zrobić babeczki czekoladowe, zapoznaj się z dostępnym przepisem. Takie przekąski sprawdzają się doskonale niezależnie od pory roku – jeśli chcesz, możesz podawać je również w wersji na zimno, w towarzystwie klasycznych lodów czy semifreddo.
Czym urozmaicić przepis na semifreddo?
Przepis na semifreddo można z powodzeniem zmodyfikować, poprzez dodanie owoców. Najlepiej ułożyć je na wierzchu deseru, ale istnieje również opcja wymieszania ich z resztą masy. Trzeba jednak pamiętać, że cięższe kawałki mogą opaść na dno w trakcie zastygania ciasta w lodówce. Z tego powodu najlepiej posiekać je na drobne kawałki lub zmiksować. Wówczas deser uzyska ciekawy kolor, zależny od zastosowanych owoców.
Swoją konsystencją i sposobem podawania semifreddo przypomina blok czekoladowy. Jest ono jednak znacznie delikatniejsze w smaku. Podobnie jak w przypadku bloku, do semifreddo można dodać posiekane orzechy, herbatniki i suszone owoce. W ten sposób gotowy deser będzie jeszcze bardziej przypominać ciasto, jednocześnie zachowując charakterystyczną konsystencję lodów.