Semifreddo

  • on 1 kwietnia, 2022
  • Likes!
sernik z czekolada

Semifreddo to tradycyjny, włoski deser uwielbiany zwłaszcza w trakcie gorących dni. Łączy on konsystencję lodów oraz kremowego musu. Przyjmuje bowiem formę lekko zamrożonego deseru, składającego się z zaledwie kilku składników.

Semifreddo stanowi idealną propozycję w sezonie letnim. Pozwala bowiem na orzeźwienie się w trakcie gorących dni, a jednocześnie przełamanie rutyny. Semifreddo nie jest bowiem typowymi lodami, a jedynie schłodzonym, kremowym deserem.

Jak przygotować semifreddo?

Do przygotowania semifreddo potrzebne jest tylko kilka składników – najważniejsze z nich to żółtka, cukier i śmietana. Deser ten komponuje się doskonale z wieloma owocami, które przełamują smak słodkości i pozwalają na jeszcze większe nawiązanie do słonecznego lata. Do jego przygotowania nie trzeba używać piekarnika – wystarczy tylko lodówka.

Składniki na semifreddo:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 70 g cukru,
  • 3 jajka,
  •  orzechy lub owoce.

Sposób przygotowania:

Utrzyj żółtka z cukrem. Białka ubij na sztywną masę. W osobnym naczyniu ubij śmietankę. Wymieszaj żółtka, białka oraz śmietanę. Dodaj owoce lub posiekane orzeszki. Wymieszaj całość. Przełóż masę do formy, a następnie schłodź przez całą noc w lodówce. Masa musi zostać odpowiednio schłodzona, by po kilku/kilkunastu godzinach można było ją swobodnie przekroić.

Jak podawać semifreddo?

Semifreddo musi zastygnąć, dlatego konieczne jest trzymanie go wystarczająco długo w lodówce. Deser powinien przyjąć formę delikatnych lodów – najważniejsze, by można było go przekroić. Z tego powodu dobrym pomysłem jest umieszczenie gotowej masy w wąskiej keksówce. W ten sposób można pokroić zastygnięty krem na plasterki.

Semifreddo jest ciekawą alternatywą dla innych słodkich przekąsek, jak np. czekoladowe babeczki. Pozwala na orzeźwienie się w trakcie lata. Łączy ono w sobie konsystencję lodów i formę ciasta. Co więcej, deser ten z powodzeniem można łączyć z wieloma innymi składnikami.

Jeśli nie wiesz, jak zrobić babeczki czekoladowe, zapoznaj się z dostępnym przepisem. Takie przekąski sprawdzają się doskonale niezależnie od pory roku – jeśli chcesz, możesz podawać je również w wersji na zimno, w towarzystwie klasycznych lodów czy semifreddo.

Czym urozmaicić przepis na semifreddo?

Przepis na semifreddo można z powodzeniem zmodyfikować, poprzez dodanie owoców. Najlepiej ułożyć je na wierzchu deseru, ale istnieje również opcja wymieszania ich z resztą masy. Trzeba jednak pamiętać, że cięższe kawałki mogą opaść na dno w trakcie zastygania ciasta w lodówce. Z tego powodu najlepiej posiekać je na drobne kawałki lub zmiksować. Wówczas deser uzyska ciekawy kolor, zależny od zastosowanych owoców.

Swoją konsystencją i sposobem podawania semifreddo przypomina blok czekoladowy. Jest ono jednak znacznie delikatniejsze w smaku. Podobnie jak w przypadku bloku, do semifreddo można dodać posiekane orzechy, herbatniki i suszone owoce. W ten sposób gotowy deser będzie jeszcze bardziej przypominać ciasto, jednocześnie zachowując charakterystyczną konsystencję lodów.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *