Shake orzechowo-bananowy

  • on 4 sierpnia, 2022
  • Likes!
Caramel Iced Drinking Chocolate

Szukasz pomysłu na lekkie, ale pożywne śniadanie, które zapewni Ci porządną dawkę energii na początek dnia? A może chcesz coś szybko przekąsić w pracy lub przed treningiem, ale nie może to za bardzo obciążać żołądka? Dobrze sprawdzi się shake bananowo-orzechowy. Lekki, orzeźwiający, smaczny, sycący, a przy tym łatwy do przygotowania. Poznaj przepis na ten napój!

 

Przepis na shake orzechowo-bananowy – jakie składniki są potrzebne?

Aby przygotować shake’a orzechowo-bananowego, potrzebujesz ręcznego lub kielichowego blendera, za pomocą którego zmiksujesz wszystko na gładką masę. Zwykły mikser tu nie pomoże. Oprócz tego zadbaj o dobrej jakości składniki. Na trzy porcje potrzebujesz:

  • 600 ml mleka – może być zwykłe lub o smaku waniliowym;
  • 50 g gładkiego masła orzechowego lub orzechów ziemnych niesolonych;
  • 2 dojrzałe banany;
  • kostki lodu w ilości według upodobania
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu.

Jeśli nie masz masła orzechowego, a tylko orzechy, wsyp je do naczynia blendera. Następnie uruchom urządzenie i miksuj składniki tak długo, aż powstanie z nich gładka masa. Może to potrwać kilka minut. Warto pamiętać, że masło po tym czasie może być gorące, więc przed użyciem go do robienia shake’a poczekaj, aż wystygnie.

Następnie wlej mleko do kielicha blendera lub do wysokiego pojemnika. Dodaj do niego połamane banany, lód i masło orzechowe. Potem miksuj całość, aż uzyskasz jednolitą masę o spienionej konsystencji bez grudek. Na koniec dodaj cynamon i krótko wymieszaj.

 

Tak przygotowanego shake’a przelej do wysokich szklanek i serwuj od razu. Aby utrzymać temperaturę napoju i móc zabrać go do pracy, umieść go w termosie. Wówczas wystarczy, że przed spożyciem wstrząśniesz kilkakrotnie butelką, aby składniki ponownie się wymieszały.

 

Shake orzechowo-bananowego w nowej odsłonie – jak urozmaicić przepis?

Chcesz zaserwować shake’a podczas spotkania ze znajomymi? A może szukasz pomysłu na to, jak zmodyfikować przepis, aby zachwycał smakiem? Dobrym rozwiązaniem jest np. dodanie na dno naczynia:

  • gałki lodów waniliowych bądź orzechowych – można ich użyć zamiast kostek lodu lub dodatkowo, aby wzmocnić smak napoju;
  • porcji sosu czekoladowego – gęsta, lepka i ciepła czekolada będzie świetnie kontrastować ze zimnym shakiem i zapewni ciekawe doznania smakowe.

Można także sięgnąć po klasyczną bitą śmietanę, która może być użyta np. do dekoracji shake’a.

 

Lody do shake’a orzechowo-bananowego – jak zrobić?

Jeśli chcesz dodać do napoju lody, możesz sięgnąć po gotowe produkty lub zrobić je samodzielnie dzień wcześniej. Do tego potrzebujesz miksera, za pomocą którego połączyć wszystkie składniki. Oprócz tego niezbędne będą:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% tortowej, do ubijania bądź deserowej,
  • 250 ml mleka krowiego,
  • 50 g cukru,
  • opcjonalnie: cukier waniliowy lub orzechy,

250 ml śmietanki wlej do garnka i dodaj do niej cukier. Podgrzewaj całość, do momentu, aż kryształki się rozpuszczą. Przełóż zawartość do miski i dodaj do niej pozostałą śmietankę oraz mleko. Miksuj składniki tak długo, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodaj cukier waniliowy lub pokruszone orzechy i wymieszaj łyżką, aby całość się połączyła.

Gotową masę umieść w pojemniku przeznaczonym do mrożenia i włóż do zamrażarki. Po 30 minutach wyjmij lody i zmiksuj lub szybko je wymieszaj. Dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu kryształków. Po 3-4 godzinach lody powinny być gotowe do podawania.

 

Sos czekoladowy do shake’a orzechowo-bananowego – jak przygotować?

Ciepła czekolada idealnie komponuje się z orzechami i bananami, zatem będzie świetnie uzupełniać smak shake’a. Jak zrobić taki sos? To proste. Sięgnij po:

  • 1 tabliczkę czekolady E.Wedel,
  • 15 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • 90 ml mleka,
  • 15 g masła,
  • 15 g cukru pudru.

Czekoladę pokrój na kostkę i umieść w żaroodpornej misce. Postaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i poczekaj, aż jego zawartość się rozpuści. W garnku z grubym dnem umieść śmietankę, mleko i cukier puder. Zacznij podgrzewać składniki, cały czas mieszając je trzepaczką, płyn będzie wrzeć. Wlej czekoladę, szybko połącz składniki i wyłącz palnik. Na koniec dodaj masło i wymieszaj całość, aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Wówczas sos będzie gotowy i można umieścić go na dnie naczynia.

 

Shake orzechowo-bananowy – do czego pasuje?

Shake świetnie sprawdzi się nie tylko jako alternatywa dla klasycznego śniadania, ale także jako dodatek do niego. Możesz zaserwować ten napój np. w towarzystwie pancakes czekoladowych. Ich przygotowanie jest dość proste, a do tego nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych.

Do ich zrobienia niezbędne są:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 25 g czekolady mlecznej lub lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 dojrzały banan,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie tłuszcz do smarowania.

Zetrzyj czekoladę na tarce na małych oczkach. Następnie umieść ją w misce i dodaj do niej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj składniki, a potem wlej do nich mleko i olej oraz umieść tam połamanego banana. Zblenduj składniki, aż powstanie puszysta, spieniona masa.

Następnie rozgrzej patelnię do naleśników. Jeśli jest taka potrzeba, możesz dodać trochę tłuszczu, aby pancakes nie przywierały do dna. Następnie wylewaj po 1 łyżce ciasta i czekaj, aż wszystkie bąbelki powietrza pękną. Wówczas przekręć naleśnika na drugą stronę i smaż przez 1-2 minuty. Gotowe pancakes powinny mieć lekko złocisty kolor, a wokół powinien unosić się wspaniały zapach czekolady i bananów.

Ciepłe pancakes możesz podawać z domowymi lodami i sosem czekoladowym, które zostały przygotowane do podania z shakiem. Możesz także poczekać, aż naleśniki wystygną, i zapakować je do pracy w pojemnik. Świetnie smakują nawet na zimno.

 

Przygotowanie pysznego, ale lekkiego posiłku, który zapewni energię na co najmniej kilka godzin, nie musi być trudne ani wymagać dużo pracy. Orzechowo-bananowy shake zrobisz ze składników, które są dostępne łatwo i w przystępnej cenie. Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *