Kruche ciasto połączone z rozpływającą się w ustach czekoladą i soczystymi, delikatnie kwaśnymi owocami – brzmi idealnie, prawda? Ten deser to prawdziwy majstersztyk – każdy składnik został dokładnie przemyślany, a wszystko łączy się w idealną całość. W rezultacie to świetny wybór na niedzielne popołudnie i przyjęcie w gronie najbliższych. Sprawdź, jak przyrządzić tartę czekoladową z wiśniami.
Aby przygotować pyszną tartę, potrzebujesz specjalnej formy do tego typu ciasta. Dzięki temu deser będzie nie tylko wspaniale smakować, ale także imponująco wyglądać.
Jakie składniki są potrzebne do tarty czekoladowej z wiśniami?
Przygotowanie tego deseru jest dość proste, podobnie jak zrobienie, np. muffinek czekoladowych. Przepis zawiera także łatwo dostępne składniki, więc nie będziesz mieć problemu z ich zakupem. Oto, czego potrzebujesz.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- 20 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 40 g cukru pudru
- 30 ml zimnej wody,
- 1 żółtko.
Nadzienie:
- 500 g wiśni mrożonych lub ze słoika,
- 600 ml śmietanki kremówki,
- 175 ml mleka 3,2%,
- 320 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
- 2 jajka,
- 60 cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Formę na tartę wysmaruj cienką warstwą masła. Dzięki temu ciasto się do niej nie przyklei.
Jak zrobić tartę czekoladową z wiśniami?
Zacznij od włączenia piekarnika na 200°C i ustawienia trybu góra-dół. Następnie zajmij się robieniem ciasta. Na stolnicę wysyp mąkę, kakao i cukier puder. Dodaj masło i zacznij je kroić, łącząc z suchymi składnikami. Możesz także rozcierać kostkę w palcach do momentu, aż powstanie kruszonka.
Potem dodaj jajka i zagnieć całość w gładką kulę. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je i przenieś do foremki. Następnie dokładnie rozmieść masę w każdym jej zakamarku i nakłuj spód widelcem. Na przygotowaną masę wysyp fasolę – zapobiegnie falowaniu się ciasta podczas pieczenia. Na koniec wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z pieca i wystudź.
Gdy spód tarty będzie się piekł, przygotuj nadzienie. Jeśli używasz wiśni w syropie, odsącz je. W przypadku mrożonych owoców nie rozmrażaj ich. Zagotuj mleko ze śmietanką i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, dodaj połamane czekolady i zacznij mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Następnie zdejmij garnek z kuchenki, aby masa przestygła.
W osobnym naczyniu rozmieszaj jajka i cienkim strumieniem wlej je do gorącej czekolady. W tym czasie energicznie mieszaj całość najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Na wcześniej upieczony spód wylej cienką warstwę czekolady, a następnie wsyp wiśnie. Zalej całość pozostałą masą czekoladową i wstaw ciasto do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z pieca i wystudź. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Czytaj więcej: Pancakes czekoladowe – przepis
Co dodać do tarty czekoladowej z wiśniami?
Świeżo upieczona tarta wygląda wspaniale, jednak warto urozmaicić jej smak kilkoma ciekawymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się, np.
- papryka ostra lub pieprz cayenne dodane do czekoladowej masy – wystarczy szczypta, aby pikantna nuta tych przypraw przyprawiła o szybsze bicie serca niejednego smakosza. Efekt może Cię zaskoczyć!
- gruboziarnista sól wysypana na wierzch ciasta – słone kryształki wspaniale przełamują słodki smak czekolady i nadają deserowi niezwykłego charakteru.
Dobrym pomysłem jest także wymiana czekolady ciemnej na białą. Możliwości jest bardzo wiele.
Przygotowanie tarty czekoladowej z wiśniami jest proste! Przekonaj się sam.