Z jakimi orzechami można zrobić ciasto czekoladowe?

  • on 9 września, 2022
  • Likes!

Trudno znaleźć kogoś, kto by nie skusił się na kawałek pysznego ciasta czekoladowego. Co ciekawe, można uzyskać wiele ciekawych efektów smakowych, dodając do niego różnych składników. Z czekoladą idealnie komponują się orzechy. Dowiedz się, które rodzaje najlepiej sprawdza się w takim wypieku.

Jakie orzechy można dodać do ciasta czekoladowego?

Orzechy to popularny składnik w polskich wypiekach – zwłaszcza tych na specjalne okazje, takie jak: święta, urodziny czy uroczystości weselne, czy komunijne. Nadają wspaniałego smaku i sprawiają, że ciasto staje się bardziej wystawne. Do deserów czekoladowych najczęściej wykorzystuje się orzechy:

  • włoskie

Ich wykorzystanie to klasyka w polskim cukiernictwie. Orzechy włoskie są cenione za swój świetny smak oraz bogactwo substancji odżywczych. Doskonale komponują się zarówno z Czekoladą Mleczną E.Wedel, jak i jej bardziej deserowymi lub gorzkimi rodzajami. Przed dodaniem ich do kremu warto je uprażyć i zmielić. W takiej formie wzbogacą np. ciasto czekoladowe z morelami i orzechami.

  • laskowe

Orzechy laskowe bardzo często występują w duecie z czekoladą. Idealnie podkreślają jej smak, a do tego w zależności jak zostaną podane, mogą być wspaniałą dekoracją. Podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, laskowe najlepiej będą smakować, jeśli zostaną wcześniej uprażone na suchej patelni. W ten sposób nie tylko łatwo pozbędziesz się skórki otaczającej je, ale także sprawisz, że będą bardziej aromatyczne.

  • pekan

Jeśli masz ochotę, na wprowadzenie nieco oryginalniejszych smaków do ciasta czekoladowego, idealnie w tej roli sprawdzą się wyjątkowe orzechy pekan – w postaci pasty. Jak ją przygotować? Wystarczy zmielić orzechy aż do uzyskania wilgotnej miazgi.  Pekan są chwalone za charakterystyczny słodki smak, przez co doskonale sprawdzą się w wielu deserach.

Ciasto czekoladowe już samo w sobie jest niezwykle kuszącą propozycją. Jeśli jednak dodasz do kremu aromatyczne orzechy, wypiek wyraźnie zyska na ciekawym i bogatym smaku.

Krem do ciasta czekoladowego z orzechami – co jest potrzebne do niego?

W zależności od tego, z jakiego przepisu korzystasz, kremem możesz przełożyć blaty ciasta czekoladowego lub użyć go do dekoracji. Aby go przygotować, będziesz potrzebować:

  • 150 g Czekolady Deserowej E. Wedel,
  • 150 g podprażonych i zmielonych orzechów włoskich, laskowych lub pekan,
  • 125 ml mleka pełnotłustego,
  • 75 g masła.

Oprócz tych produktów pomocne się okażą garnuszek, misa żaroodporna oraz szpatuła.

Jak wykonać idealny krem czekoladowo-orzechowy do ciasta?

Podstawowy przepis do kremu z orzechami do ciasta czekoladowego jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Połam Czekoladę Deserową E.Wedel na małe kawałki lub posiekaj – w ten sposób szybciej się rozpuści.
  3. Nastaw wodę w rondlu, aby zaczęła się gotować. Rozdrobnione tabliczki oraz masło przełóż do żaroodpornej misy i delikatnie mieszając, rozpuść składniki.
  4. Do powstałej mikstury dodaj mleko pełnotłuste. Mieszaj do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
  5. Do rozpuszczonej czekolady dodaj wcześniej zmielone orzechy. Produkty należy starannie wymieszać. W ten sposób powinieneś uzyskać gęsty i pyszny krem.

Dzięki dodaniu domowego kremu orzechowego do ciasta czekoladowego możesz wzbogacić smak i zadbać o jego piękny wygląd.

Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *